Sykunskap

Redskap - Start kit för din ateljé

2014-03-26 18:43 #0 av: snrch

Du kan vara väldigt duktig och sy spikrakt. Men det blir extra svårt utan rätt redskap. Penna och block i handen!

Openklipp

Två saxar

En stor och en liten. De ska vara av bra kvalité, klippa bra och vara ergonomiska. Se till att de passar bra just till din hand och att de är vassa. 

Sytråd 

De ska vara nya. Det finns inget tråkigast än att din plagg gå sönder i första tvätt och långsparade tråd bli svagare. Kvalitén är också viktig, så försök inte spara få kronor på tråd. Du kan däremot köpa större koner för vanliga färger som vit och svart. Den unika glans-rosa, däremot som du ska sy endast en gång bör du köpa en liten.

Spolar

Säker din symaskin kom med två eller tre extra spolar. Men det är mycket bekvämare och sparsamt om du har fler. På det viset ska du inte behöva rulla av fler meters sytrådar för att fria plats i dina spolar, eller ha en regnbåge av trådar på dina få spolar. 

Synål

Om det är möjligt köp nålar med av samma fabrikat som maskinen. Olika maskiner har nål i olika format: en överlock nål passar inte till den liten "vanliga" maskinen. 

Markeringspenna/ markeringskrita

Du ska använda för fler moment: från att föra över mönstret till tyget till att markera där du ska sy knapparna.

Knappnålar

Några tyger ska helt enkelt inte hålla ihop om du inte har några knappnålar. Att fixa mönstret, och markera eventuella ändringar och så vidare kan bli omöjligt utan dem. Köp fler, det blir aldrig för mycket!

Sprättare

Minst två: den ena med stor öppning och den andra med större öppning på skäret. Se till att de är vassa och använd dem noggrant så att du inte öppnar några hål i tyget medan du sy av några stygnSkämtar. De är av bra hjälp när du ska öppna knapphål.

Symaskin - förstås!

Du ska behöva en symaskin med rak sömnadskapacitet. Den vackra mormorsmaskin kan fungera utmärkt men du behöver ha mycket bra koordination med detta. Jag själv har en sött Huskvarna för början på 1900-talet - Men den blev till prydnad. 

Overlock är en bra maskin att ha, men inte ett måste. Den ger din plagg ett "köpt" utseende. Men effekten av kasta över sömnadsmåner med sicksack funktionen av din elektronisk maskin, till exempel.

Strykjärn och strykbräda

Vissa delar blir nästan omöjliga utan ett bra strykjärn, som fickor och vissa fålar, till exempel. Har du en smidig strykbräda blir det mycket lättare att stryka ärmar, kragsnibbar mm.

Hur ser dina redskap ut? Skulle du lägga något annat till denna lista?

Anmäl
2014-07-09 10:51 #1 av: Torparmor

Jag har en "konformad kudde"  som används när jag skall sy över en tjock fåll. Den sätter jag under pressafoten först framför fållen och sen bakom.

Jag vill veta om en nål är oanvänd eller ny så de använda fäster jag i en spillbit av tyget jag använt, då vet jag också vilken typ av tyg nålen ska användas till. 

Dagen idag är ett oskrivet blad - gör något bra av den gåvan!

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.