Sykunskap

Att välja tyg

2015-05-10 12:26 #0 av: Afturelding

Det finns många alternativ när det kommer till att välja tyg. Dels finns det rent praktiska val, men också estetiska och etiska sådana.

-       Vilket tyg passar till vilket plagg?
Om du syr efter mönster finns det ofta angivet vilka olika tyger som passar, men hur är det när man konstruerar egna mönster? 

Generellt passar grövre eller styvare tyger (lin, ull, viss bomull, grövre siden etc) till underdelar med en viss tyngd. Kläder med insnitt är oftast lättare att sy i ett styvare tyg, och ett sådant tyg behöver i första hand veckas istället för rynkas (om inte en ”ballongeffekt” är målet).

Ett medelgrovt tyg (siden, satin, viss bomull etc) passar till det mesta. Det går att sy klänningar, överdelar och underdelar i dessa typer av tyg. Dessa går både att lägga väck i och rynka. 

Ett tunnt tyg (chiffon, spets, tunnt siden, tunnt polyester etc) passar bra till ett plagg som ska vara lite flygit. De passar ofta bra att rynka eller drapera, och används främst i klänningar eller kjolar.

-       När ska plagget användas?
I fråga om användning är det bra att fundera på hur materialet beteer sig. En figursydd sommarklänning bör kanske inte sys i ett polyestertyg som inte andas. Välj då heller ett naturmaterial. Inte heller bör ett par byxor som ska kunna användas mitt i vintern vara sydda i ett tyg som inte bibehåller värme, exempelvis lin. 

-      Vill jag veta hur tyget är producerat? 
För vissa är den här punkten viktigare än för andra, men det kan vara värt att fundera över. Är det viktigt hur och var mitt tyg är producerat? Och varför? Det tåls att fundera över både miljömässiga men också etiska aspekter. Ett enkelt sätt att vara medveten i sitt tygval är att leta tyg på second hand, eller köpa tyg av lokala producenter.

/Rebecca
Sajtvärd på kladsomnad.ifokus.se
Medarbetare på fantasy.ifokus.se

Anmäl
2015-09-20 11:09 #1 av: densomundrar

Varför har jag inte sett denna artikel förut? :-o
Superbra artikel! Tack.

Köpte ett mönster på loppis igår för 5 kr, tänkte jag skulle prova detta när jag lärt mig sy, och såg att det stod på baksidan vad de REKOMENDERADE för tyg :-)

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.