Annons:
Etikettersykunskapartiklar
Läst 28255 ggr
Afturelding
6/20/15, 12:46 PM

Klädsömnads ordlista - Sömnadstermer

En liten ABC med vanliga termer. Ett bra verktyg för dig som precis börjat sy, eller söker definition på ett specifikt begrepp. Kommentera med ord du vill ska läggas till i listan.

Avigsida – Baksidan på tyget, den sida som sömmarna sitter på i det färdiga plagget. Vissa tyger har ingen eller en mycket diffus avigsida, och då underlättar det att märka alla delar med en nål, en tejpbit etc för att vara säker på att alla mönsterdelar hamnar på samma sida.

Bena – Att förstärka ett plagg med skenor av något slag. Speciellt vanligt i klänningsliv och korsettliknande plagg.

Bystinsnitt/Bystveck – veck i tyget från ärmhål eller axel som förhindrar att ärmhålet blir för stort. Ökar passformen för bysten.

Damp/ att dampa – Att fukta ett tyg. Oftast för att forma plagget med strykjärn eller för att krympa tyget.

Fransk söm – kan även kallas vändsöm eller att vändsy. Att först sy ihop plagget på rätsidan med aviga mot aviga, och därefter pressa sömmen åt ena hållet, därefter vända plagget räta mot räta och sy en söm som inkluderar sömsmånen i den första sömmen.

Fåll – Nederkant på plagg som viks upp och sys fast. Ibland bara en söm.

Insnitt – Veck som görs för bättre passform. Kallas även inprovning. Ser ut som V:n eller romber på mönstret.

Kasta – på sömnadsbeskrivningar står ibland att man skall "kasta runt kanterna". Det betyder att man syr runtom de tillklippta delarna så inte tyget fransar sig medan man arbetar med det. Idag görs det snabbast genom gles sick-sack på maskinen.

Linning – Ofta förstärkt mönsterdel som fästs i överkant på byxor och kjolar.

Mellanlägg – Olika material som används för att stärka tyg.

Mudd – Istället för fåll så kan en mudd läggas till. En dubbelvikt tygbit läggs mot kanten på plagget och sys fast på avigsidan. Speciellt vanligt på barnkläder och kläder i trikå.

Mätsticka – Litet verktyg för att mäta ut sömsmån, fållar, knapphål etc. Kallas även pfiffikus.

Ok – den övre delen (axelpartiet) av ett plagg om det är en egen mönsterdel. Vanligt på skjortor.

Plissering – permanenta veck, oftast i en kjol.

Pressa – Att dela en söm på avigsidan (pressa isär sömsmånerna), för att få en platt söm. Att pressa innebär att stryka med hög värme och en fuktig presstrasa (kan vara en bit av ett gammalt lakan) mellan plagget och strykjärnet. För tåliga tyger kan man bara fukta själva tyget. Bra att pressa alla sömmar medan man syr ett plagg, det hjälper till att forma plagget.

Presskudde/ Pressdyna – Rundad, hårt stoppad kudde för pressning av svängda sömmar.

Rynka – En teknik för att samla vidd t.ex i klänningar där kjolen är bredare än livet.
1. Sy två parallella sömmar i övre kanten på tygstycket med de längsta stygnen. Fäst i ena kanten.
2. Dra i trådarna i andra kanten till önskad längd. Fäst trådarna (duger bra med dubbelknut).
3. Nåla ihop med nästa mönsterdel och fördela rynkorna så att det ser snyggt ut.
4. Sy fast med vanlig sömsmån.
5. Dra bort rynktrådarna.
Rätsida - Framsida på tyget. Jämför Avigsida.

Skrådd – Att klippa mönsterdelarna på diagonalen. Kan ge ett extra fint fall.

Skärning – Hur delarna på ett plagg är utformade och sitter ihop. Kan exempelvis mena A-skurna kjolar eller V-skurna jeans.

Smock – en teknik att sy små veck på både längden och tvären på ett plagg så att de bildar ett mönster. Vanligast är smock som bildar rutmönster.

Smygsy – En söm som är osynlig på plaggets rätsida.

Snedremsa – Tygbit skuren på skrådden. Används bl.a för att täcka kanten runt halsringen.

Stickning – .En stickning är en raksöm, oftast med långa stygn som syns, ibland med tråd i avvikande färg. Kan gå bara genom ett lager tyg eller samtliga lager. Att sticka ner sömsmånen betyder att sömsmånen sys platt mot plaggets avigsida. Vanlig på t.ex jeans.

Stråveck  - Smala parallella veck på ett plagg, ofta som dekoration (t ex frackskjorta), men också som rynkfunktion, t ex på oket på en blus eller klänning.

Sömsmån – Läggs till i kanterna på mönstret innan tillskärning. Lika mycket som läggs till ska tas bort när plagget sys ihop. Ex: Har du lagt till 1 cm i sömsmån, så syr du 1 cm från kanten.

Toall/Toile – Ett provplagg som sys innan man använder det riktiga tyget. Speciellt vanlig när man ska sy festkläder, eller avancerade plagg. Utmärkt användningsområde för utslitna lakan. Eller använd det suveräna mönsterpapperet i non-woven.

Tråckla – Att sy ihop två mönsterdelar med långa stygn för att t.ex kontrollera passform innan den riktiga sömmen sys. Kan göras både på maskin och för hand.

Trådriktning – Hänvisar till trådarnas riktning i tyget. Pilarna på mönstret brukar alltid markera trådriktningen. Ibland skall mönstret ligga tvärs över eller på diagonalen mot trådriktningen.

Vecka – Metod för att samla vidd i en mönsterdel för att passa med en annan mönsterdel. Vecken kan läggas åt samma eller olika håll och vara lika eller olika breda. Jämför Rynka.

Vliseline – Typ av mellanlägg  för att göra plagget styvare. Kan användas i t ex linningar eller fållar.

/Rebecca
Sajtvärd på kladsomnad.ifokus.se
Medarbetare på fantasy.ifokus.se

Annons:
Upp till toppen
Annons: