Mönster

Konstruera helcirkelkjolar

2015-08-28 09:27 #0 av: Afturelding

Helcirkelkjolar är lätta att variera och går att använda ofta. Det här är en beskrivning på hur du konstruerar dem. Svara gärna i tråden om du provar att sy en!

Formeln vi kommer använda för midjan är: 
Midjemått - 3=x      
x/6=y.  

I exemplet såg uträkningen ut såhär: 
66-3= 63(x)
63/6= 10,5(y) 

1. Jag valde att göra den här kjolen på skrådden, så jag vek mitt tyg diagonalt. Vill du istället göra en efter trådrak så viker du tyget till en fyrkant. Vi kommer rita midjan på den vikta kanten. Tänk på att den kortaste sidan måste vara längre än vad du vill att kjolen ska vara.

2. Märk ut mitten av den vikta kanten och markera ut en linje från den punkten nedåt.

3.  Nu ska vi markera ut midjan. Med hjälp av ekvationen ovanför så mäter du ut y i varsin riktning från mittpunkten. I exemplet ritas alltså 10,5 cm ut på linje (1), 10,5 cm på linje (2) och 10,5 cm på linje (3).

4. De tre punkterna binds samman till en halvcirkel. 

5. Från halvcirkeln mäter du nu ut längden på din kjol. Lägg till sömsmån redan nu så slipper du göra det sen. Vill du t.ex ha en kjol som är 65 cm lång, så ritar du ut 65+sömsmån runtom. Mät frekvent så att du kan rita en löpande linje mellan punkterna. Vill man ha en fyrkantig fåll (som i detta exempel) så hoppas detta steg över. 

6. Rita till sömsmån runt midjan och klipp. Jag valde att sätta sömmen på linje 3 i exemplet, så jag klippte även jäms med denna.

7. Nu är konstruktionen klar, och du kan börja sy din kjol.

Tips!
Vill du en en ännu vidare kjol så kan du lägga till vidd till din midjevidd innan du börjar. Kjolen nedan är sydd med 20 cm tillägg som tagits in med inprovningar.

/Rebecca
Sajtvärd på kladsomnad.ifokus.se
Medarbetare på fantasy.ifokus.se

Anmäl
2015-09-10 20:40 #1 av: densomundrar

Även om jag förstått på ett ca vad detta ska ha inneburit så har jag aldrig riktigt fatta hur och vad. Detta gav lite klarhet i begreppet, tack :-)

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.