Symaskiner

vilken symaskin?

2015-10-21 23:22 #0 av: Niwa

Hejsan
Jag vill köpa en symaskin då min mor tog tillbaka den jag lånade av henne för 10 år sedan. Hon hade en gammal Husqvarna som hon inte ville skiljas från och fick en ny billigare variant i present som jag "lånade ".
Ialla fall så skulle jag gärna behöva lite tips på OK symaskiner som inte kostar multum.
Hittills har jag mest sytt lite kuddar, överkast i lapptäcksteknik, fålla upp byxor et.c men jag skulle nu vilja testa sy lite enklare kläder men jag vet ju inte vilka märken som är bra eller som är förlåtande att jobba med.
Min största "talang" inom att sy är dessvärre att sprätta, Det har jag dessvärre fått träna på mycket, Jag och symaskiner har nog en hatkärlek mot varandra. Jag borde hålla mig borta men kan inte. Om det finns Automatisk trådspänning så är det helt ok ☺

Snälla har ni några bra tips på maskiner så får ni gärna tipsa mig.


Hälsa gärna på mig på Facebook.

Anmäl
2015-10-21 23:28 #1 av: Sindri

Om jag inte hade en symaskin skulle jag absolut välja en gammal hederlig som inte har så mycket plast i sig. Älskade min gamla gröna Husqvarna Automatic. Stark motor och kunde sy det mesta. Gillade även att den hade en smal friarm. Jag sydde även i skinn - inga problem. Har en nyare nu, men den gamla var bättre.

Har också en gammal Bernina från 70-talet som är bra.
Jag skulle kolla Blocket och andra annonssajter, secondhandbutiker, loppisar. Om det inte finns papper på att maskinen är nyservad skall du inte betala så mycket, men ta den till en riktig symaskinsreparatör och få den genomgången.

Anmäl
2015-10-21 23:36 #2 av: Niwa

Du tycker en äldre variant alltså, får kika runt lite.
Men är inte de nya lättare, tänkte på inställningar o liknande. Jag har noll koll på sådant och 4 nålar som går av är inga problem under ett arbete ( skäms lite då ja är urusel på att läsa mig fram till Hur man gör. )jag gasar och hoppas på det bästa när jag ställt in alm. Jisses nu är jag verkligen ärlig :-)


Hälsa gärna på mig på Facebook.

Anmäl
2015-10-21 23:56 #3 av: Sindri

Vad behöver du? Raksöm, back och sick-sack? Knapphål?
Jag gjorde detta på min gamla Husqvarna (den blev stulen, skulle aldrig gjort mig av med den ) + att den hade massor med mönstersömmar. Som jag använt mycket lite av. Jag sydde även i trikå med sick-sack på lägsta nivå.
Knapphål gick galant, mycket bättre än min nya maskin.
Sedan beror det lite på pressarfötter vad man kan sy.
Det som inte finns till gamla maskiner är pressarfötter till osynliga blixtlås och nåt annat som jag inte kommer på, men man kan få tag på adapters.

Nej, jag tycker de gamla maskinerna är enklare, mer förlåtande.

Du kanske vill ha en riktigt avancerad med overlock och sånt, men då får du betala väldigt mycket.

Jag rekommenderar i alla fall att du håller dig till stora märken som Husqvarna, Bernina, Pfaff, Janome etc.

Anmäl
2015-10-21 23:59 #4 av: Garnnystanet

Jag har en Husqvarna Viking Emerald 118. Är supernöjd. Den var inte jättedyr.

http://www.husqvarnaviking.com/sv-SE/Machines/EMERALD-trade;-118

Anmäl
2015-10-22 08:37 #5 av: Niwa

Tack snälla för era tips o idéer jag är som sagt ny på detta och vet inte riktigt vad man ska tänka på.enkel att förstå är nog mitt största krav och nej några avancerade som overlock behöver jag nog inte.


Hälsa gärna på mig på Facebook.

Anmäl
2015-10-22 11:25 #6 av: Garnnystanet

Den jag föreslog och som jag själv har är relativt enkel att förstå sig på.

Anmäl
2015-11-28 23:12 #7 av: [TanatosNyx]

Jag säger också en gammal rejäl maskin, däremot vill jag slå ett slg för just overlock, dom är överlägsna i klädsömnad. Det går raketfort och är såå enkelt. Jag köpte mig en singer för 1300:- på Lidl, den är jättebra! Jag är med i flera sygrupper på fb där folk har denna billiga singer, och de funkar verkligen trots priset.

"Ingen är så fattig att man inte har råd att visa andra kärlek och omtanke"
/TanatosNyx - Sajtvärd på Gravid iFokus

Anmäl
2015-12-06 22:20 #8 av: Tant Grön

Jag har en gammal grön Husqvarna från 60-talet som funkar bra. Fick den på 80-talet och har bara lagt ut 100kr på reparation. Man kan nog få en sån på secondhand för ca 300kr.

Anmäl
2015-12-20 09:53 #9 av: Garnnystanet

Nu har jag en Brother innov-ìs 100.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.