Mönster & Tillklippning

Tips till egna mönster?

2020-01-09 20:35 #0 av: Mumrikk

Hej

Jag har sytt efter "andras" mönster nu på senaste men känner att jag vill ta nästa steg och testa att skapa något eget:) Det jag undrar är om ni har lite tips på hur man ska tänka med att hitta på och rita upp ett eget mönster. Tänker att jag kan lära mig och ta hjälp av de mönster jag redan har sedan tidigare men fler råd skadar ju aldrig;)

Anmäl
2020-01-14 19:02 #1 av: Sindri

Den här boken är en riktig klippa!
https://www.bokus.com/bok/9789127120051/monster-och-konstruktioner-for-damklader/
Jag har en lite äldre upplaga, men den har varit ovärderlig för mig sedan mormor gick bort; hon kunde allt.

Det är så bra att lära var och hur man tar in och lägger ut. Jag har gjort om/gjort egna mönster sedan jag började sy. Har olika storlekar på olika ställen på kroppen, så det är nödvändigt.

Mönsterpapper med rutor är jättebra när man skall överföra mönster, annars gillar jag bättre den där mjuka väven som man kan nåla och t.o.m. tråckla ihop.
Att sy en toile innan man klipper på riktigt är också värdefullt. Alltid har nåt gammal kasserat lakan som ligger.

Det går också att rita av gamla plagg som man tycker passar bra. Strykbräda, ärmstock och annat smalt kan var till hjälp då om man inte har en provdocka.

Anmäl
2020-01-15 11:06 #2 av: Mumrikk

#1Bra tips, tack!

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.