Annons:
Etikettövrigt
Läst 5195 ggr
parsley
2016-08-29, 10:04

Bränntesta textil

Texten finns som en artikel på textilhantverk iFokus. Sindri bad mig lägga upp den här också.  http://textilhantverk.ifokus.se/articles/57b860918e0e743692000605-branntesta-textil?discussions-1

Textila material kan "artbestämmas" genom att man eldar en liten bit av dem

Bränntesta textil

Textila material kan "artbestämmas" med hjälp av bränntest. Tänd eld på en liten bit tyg eller en bit garn, känn på lukten, se hur det  brinner och vilken sorts aska som bildas. Var försiktig, var beredd att släcka och håll till på ett så brandsäkert ställe som möjligt.

Ull luktar bränt hår eller brända fjädrar. Elden självdör. Ull bildar svart aska som kan krossas till puder. Alpaca, mohair mfl djurfibrer uppför sig på samma sätt som ull.

Siden brinner långsamt och luktar bränt hår eller brända fjädrar. Elden självdör. Bränt siden bildar grå aska som blir till puder när den krossas.

Bomull luktar bränt papper och brinner med långsam glöd och bildar grå, spindelvävsliknande aska. Bränd viscos luktar som bomull, men brinner längre tid än bomull.

Linne uppför sig ungefär som bomull, men glöder längre och luktar brända löv, istället för bränt papper.

Syntetmaterial smälter ihop till en hård kula istället för att bilda aska. Olika syntetmaterial luktar på olika sätt. Akryl som är vanligt i garner och i stickade köpeplagg brinner med en fräsande låga. Nylon, som bl a används för att göra ullgarner mer slitstarka, och polyester går snabbt att antända, men är självsläckande.

Textiler och garner av blandmaterial har brandegenskaper från de material som ingår.

Annons:
Upp till toppen
Annons: